Financiën

Zoals iedereen, willen we de kinderen zo veel mogelijk een onvergetelijke jeugd bezorgen. Daarom staan wij met plezier elke week paraat voor de kids. We weten echter dat de scouts een serieuze hap uit het gezinsbudget kan wegnemen. Denk maar aan de jaarlijkse kampen, weekend, schaatsvergaderingen, …. Desondanks vinden wij als scouts dat iedereen de kans moet hebben om mee te komen spelen en ravotten met vriendjes. Wijzelf doen ons best om de kosten laag te houden en er zijn ook verschillende hulpmiddelen voor wie dit nodig heeft van onder meer Scouts en Gidsen Vlaanderen, de gemeente en de mutualiteiten om de scouts goedkoper te maken. Doordat het niet altijd duidelijk is welke steun er is en waar je die juist kunt vinden sommen we ze hier nog eens. Indien er daarna nog steeds vragen zijn kan je altijd contact opnemen met de groepsleiding (groepsleiding@scoutsmeerdaal.be).

Eigen initiatieven

Aan het begin van het jaar verkopen wij naast de gewone kledij ook tweedehandskledij aan een lagere prijs. Dit kan zeker nuttig zijn bij de lagere takken aangezien de kinderen dan nog enorm veel groeien en hun kleren snel te klein zijn. Verder hopen wij dit jaar, als corona het eindelijk toelaat, een rommelmarkt te organiseren waar wij en anderen tweedehands scoutsspullen, zoals wandelschoenen of slaapzakken, zullen aanbieden. Indien u die spullen mist kan u steeds bij ons polsen. Doorheen de jaren hebben wij namelijk veel materiaal verzameld en daarnaast kunnen wij ook steeds voor u rond horen. Er kan ook altijd op individuele basis met de groepsleiding besproken worden welke opties nog mogelijk zijn.

Mutualiteiten

Veel mutualiteiten betalen een deel van het lidgeld en/of een deel van de prijs van het kamp terug. De exacte bedragen verschillen per mutualiteit. Als je daarvan wil gebruik maken dien je in de meeste gevallen een bestand te downloaden op de site van je mutualiteit. Dat dien je vervolgens aan de leiding van de tak van je kind te bezorgen. Zij zullen dan de rest invullen en het ondertekenen. Daarbij is het voor ons het gemakkelijkste als jullie die bladen afdrukken en zoveel mogelijk ingevuld aan de leiding bezorgen. Je kan het ook altijd naar de leiding van tak of de groepsleiding mailen met een grotendeels ingevuld document.

Om je alvast op weg te helpen in de zoektocht naar de juiste documenten staan er hier alvast enkele links waar je voor enkele van de meest gebruikte mutualiteiten de juiste informatie vindt:

Scouting op maat

Ook Scouts en Gidsen Vlaanderen biedt verschillende opties aan om de kosten te verlagen. De belangrijkste daarvan is het verminderd lidgeld. Indien je daar gebruik van wilt maken spreek je best iemand van de leiding aan en die zal je dan doorsturen naar de groepsleiding. Als je je daar niet comfortabel bij voelt kan je ook altijd rechtstreeks de groepsleiding aanspreken of mailen. Als je gebruik maakt van het verminderd lidgeld kan je ook een korting krijgen op het scoutsuniform in de Hopper en kan je een verminderde prijs vragen voor weekends en andere activiteiten. Als je dan bij de hopper de naam van je kind doorgeeft komt de korting automatisch. Voor andere informatie omtrent scouting op maat kan je altijd terecht op hun site: https://www.scoutsengidsenvlaanderen.be/ouders/praktisch/lidgeld/scouting-op-maat

Fiscaal attest

Verder voorziet ook de overheid steunmaatregelen voor kinderopvang waar ieder kind tot 14 jaar in aanmerking voor komt. Kosten voor onder meer jeugdwerk en de sportsector kunnen daardoor terug betaald worden via een belastingvermindering. Om dat te verkrijgen dien je een document van de gemeente dat onze scouts heeft ondertekend in te dienen met je belastingaangifte.  Hieronder verschijnen binnenkort de fiscale attesten van 2021 en 2022. Indien die nog niet hier staan kan je er ons voor mailen. Voor meer informatie kan je hier: www.vlaanderen.be/cjm/nl/jeugd/andere-diensten/belastingvermindering-voor-kinderopvang terecht.